Kinek ajánljuk? Ha valaki nem tudja elképzelni a karácsonyt angyal nélkül, Frank Capra filmje kielégítheti ezen igényét. De senki ne számítson a Jézus születését hírül vivő Gábriel arkangyalra vagy valamiféle böngyör hajú angyalkára: csak egy másodosztályú őrangyal érkezik.

Miről szól? Közvetlenül a második világháború után, 1945 karácsony estéjén egy kétségbeesett férfi áll Bedford Falls hóborította acélhídján, és épp a mélybe tervezi vetni magát, de amikor meglát egy másik embert a jeges, háborgó folyóban, inkább őt menti meg. A vízből kimentett Clarence szárnyak nélküli, „másodosztályú” angyal, aki megmutatja Bailey-nek, milyen lett volna a világ, ha teljesül kiábrándult kívánsága, és meg sem születik.

Ezért nézd meg: Öröm, bánat, nevetés, együttérzés, harag, felháborodás, kacagás, sírdogálás. Az élet csodaszép különlegessége, hogy roppant összetett érzelmi, morális túrára vezeti nézőit. Talán éppen azért, mert lényegesen több, mint egy lélekmasszírozó karácsonyi film. Felveti a szolidaritás, az önfeláldozás/önfeladás, a személyes felelősség morális dilemmáit, és látványosan tesz fel egy ma is elgondolkodtató kérdést: milyen lenne a világ nélküled? Mert a világ veled és másokkal együtt teljes.