Elkészítés nehézsége: ⭐⭐

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik szeretnének élményekben gazdag időtöltést ajándékozni, de az időpont vagy a program kiválasztása megvitatást igényel. Ideális ajándék baráti családok számára.

Nem ajánljuk: kifejezetten terhes, sőt nyomasztó lehet azoknak, akikkel lehetetlen szabadidőt tervezni. Ha mégis ragaszkodnánk ehhez a meglepetéshez, akkor kedvezzünk számukra azzal, hogy az utalványnak nincs, vagy nagyon hosszú távú lejárata van.

Válasszuk ki azt az élményt, amelyben barátainkkal osztozni szeretnénk. Akik hisznek a dolgok kedvező alakulásában, azok ne féljenek már elsőre konkrét javaslatokkal élni, például: 2023. január 15., Szaffi gyermekopera a Müpa hangversenytermében. Ugyanitt óva intenénk őket, hogy kudarcként éljék meg, ha a dátummal elsőre bakot lőnek, inkább álljanak készen az esetleges újratervezésre! Ha szeretnénk inkább biztosra menni, akkor átnyújthatunk kevésbé konkrét programajánlatra vonatkozó utalványt, mint egy közös szalonnasütés, társasjátékozás, koncertélmény vagy állatkert-látogatás, amelynek időpontja és részletei a későbbiekben rugalmasan alakíthatóak. Abban az esetben, ha mások szórakozásáról szeretnénk gondoskodni, és meghagynánk számukra a szabad időpontválasztás lehetőségét, akkor jó szívvel ajánljuk a Müpa ajándékutalványát. Ennek köszönhetően jazz-, komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi és táncelőadások, valamint irodalmi estek végtelen kínálatából válogathatnak szeretteink a beváltás során.

Elkészítés nehézsége:

Kiknek ajánljuk? Bárkinek tökéletes ajándék, de különösen ajánljuk szerelmespároknak, mert beváltása mindkét fél számára kényeztető lehet. Ugyanakkor ideális ötlet gyerekeknek is, akik szüleiknek keresnek könnyen elkészíthető és garantáltan sikert arató meglepetést.

Nem ajánljuk: jelentékeny múlttal még nem rendelkező pároknak, akiknél kockázatos lehet azt a látszatot kelteni, hogy hosszú távra, de legalábbis valamennyi kupon felhasználásának erejéig terveznek egymással.

Gyűjtsd össze azokat a figyelmességeket, amelyekkel szívesen meglepnéd kedvesedet, illetve azokat, amelyekre tudod, hogy régóta vágyik. Gondolkodhatunk a kívánságok örökzöldjeiben, mint például mozi, kényeztető masszázs vagy ágyba szervírozott reggeli kávé. Ha kiskorúként szüleidet készülsz meglepni, akkor annyit súgunk, hogy mindig elsöprő sikert arat a zokszó nélkül elvégzett házimunka felajánlása. A kigondolt figyelmességeket varázsold színes kuponokká, ezeket szerelmünk, házastársunk és szüleink bármikor kiélvezhetik vagy élhetnek vele. Az igazán bátrak biankó kuponokkal is készülhetnek, teret engedve szeretteik eddig ki nem mondott vágyainak. Ennél a meglepetésnél nincsenek szabályok, az örömszerzés bármilyen formája megengedett és tetszőleges számban ismételhető.

Elkészítés nehézsége: ⭐⭐⭐

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik szívesen vetik bele magukat a kézműveskedésbe, és akik számára a karácsonyi előkészület időszaka épp olyan kedves, mint a Szentestét követő két nap.

Nem ajánljuk: azoknak, akik úgy érzik, híján vannak a türelemnek és kézügyességnek.

Mindnyájan tudjuk, hogy a karácsonyi készülődés nem a tökéletesnek tűnő fa megvásárlásával vagy az ünnepi menüsor elkészítésével kezdődik. November végétől már biztosan beköszönt, az adventi vasárnapok várakozásával és a kinti hideggel pedig egyre fokozódik a meghittség iránti igényünk, amelyet a fahéj és a narancs illata éppúgy enyhíthet, mint az arany, fehér, zöld és bíbor színekben pompázó lakásdekorációk. Mivel a karácsony szentségével ez az időszak is minden évben újra és újra beköszönt, készíthetünk szeretteinknek olyan karácsonyi lakás- vagy fenyődíszeket, amelyek évről évre elkísérik őket ezekben a hetekben. Az apró tárgyak nemcsak esztétikai értékükkel szereznek örömet, de azzal a jóleső érzéssel is, hogy bennük egy kicsit a készítőjük is jelen van. Ha nincsenek kész ötleteid a könnyen elkészíthető lakásdekorációkra, akkor se ess kétségbe! Itt találsz pár nagyon mutatós origamidíszt, amelyeket könnyedén meg tudsz hajtogatni.

 

Elkészítés nehézsége: ⭐⭐⭐⭐

Kiknek ajánljuk? Vállalkozókedvű és jó kézügyességgel megáldott ajándékozóknak. Ideális meglepetés nagyszülőknek, akik a végeredménynek hála bármikor gyönyörködhetnek unokáik remekműveiben.

Nem ajánljuk: azoknak, akik nem szeretik a hímzett lakberendezési tárgyakat.

Hímzéssel gyakorlatilag bármilyen üzenet sikerrel célba juttatható, sőt, az enyészetnek kitett gyerekrajzok is eredményesen konzerválhatóak. Ha azt szeretnénk, hogy legjobb barátnőnk tekintete napról napra beleakadjon a közös mottónkba, vagy óvodásunk – rajznak csak nagy jóindulattal nevezhető – zsengéi mindennap megmelengessék a nagyszülők szívét, akkor ez az ötlet nekünk szól. Első körben válasszuk ki a tökéletes üzenetet vagy a gyerek állatábrázolásai közül a legsikerültebbet, majd gondoljuk ki, hogy milyen formában szeretnénk viszontlátni őket. Kutassuk fel az ideális textil hátizsákot, párnahuzatot vagy lepedőanyagot. A többi már csak a kézügyességünkön és a jól megválasztott hímzőfonálon múlik. Ha minden igyekezetünk ellenére sem sikerül jó szívvel átadható ajándékot készítenünk, fontos, hogy ne essünk kétségbe! Az alábbi linkre kattintva találhatunk olyat, aki vállalja a kivitelezést, vagy ha erre már igazán nincs időnk, akkor a Müpa földszinti shopjában számos esztétikus ajándéktárgy közül válogathatunk.

Elkészítés nehézsége: ⭐⭐⭐⭐

Kiknek ajánljuk? Garantált sikert érhetünk el vele kamaszkorú gyerekeinknél, de játékos kedvű baráti társaságoknak is tökéletes ajándék. A játék legfőbb erénye, hogy szeretteink közösen vethetik bele magukat a város rengetegébe és a helyes válaszok felkutatásába.

Nem ajánljuk: azoknak, akiket visszarettent a téli hidegben való bolyongás, de a magányos megfejtőknek sem ideális.

A játék rövid leírása: az általunk összeállított, tetszőleges számú kvízkérdésekre kell a csapatnak épületekről, utcákról és tereptárgyakról ki- vagy leolvasni a megfelelő válaszokat. A kvízhálóba horizontálisan beírt válaszok bizonyos betűit vertikálisan összeolvasva megkapjuk a játék végső megfejtését.

Elkészítési mód: jelöld ki képzeletben a városnak azt a területét, amelyet a feladvány teljesítőinek be kell majd járniuk. Ezen belül fogják a kérdéseinkre meglelni a válaszokat. Ezt követően találd ki azt a szót, kifejezést vagy mondatot, ami a rejtvény végső megfejtése lesz, vagyis amit a válaszok kijelölt betűi vertikálisan kiadnak majd. Itt gondolhatunk bármilyen tárgynyereményre (pl. Müpa-ajándékutalvány), jókívánságra, meghívásra, vagy gyakorlatilag bármire, amivel szeretnéd meglepni a kiválasztottakat. Innentől már rendkívül egyszerű dolgunk van: miután egymás alá leírtuk a helyes megfejtés betűit, öltözzünk fel melegen, és a kiszemelt városrészben keressünk minden betűhöz egy-egy érdekességet, amire érdemes rákérdezni. Ezeket kell majd a megfejtőknek megtalálniuk, és a kvízhálóba beírniuk, hogy összeálljon a játék üzenete. A javasolt instrukcióktól természetesen bárhol eltérhetsz.

Előkészület, elkészítés nehézsége: ⭐⭐⭐⭐⭐

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik nagyra értékelik az apró figyelmességeket, azoktól, akik igazán személyre szabott ajándék elkészítésére szánják el magukat.

Nem ajánljuk: gyerekeknek.

Ezt a meglepetést csak az igazán elszánt ajándékozóknak ajánljuk, mert összeállítása jóval több időt és fejtörést igényel, mint a megfejtése, ám épp ezért igazi különlegességnek tekinthető. A kérdések nagy része tökéletesen alkalmas arra, hogy közös élményeinkre, emlékeinkre, de még a legjelentéktelenebbnek tűnő momentumokra is rákérdezzünk (ezzel azt is bizonyítjuk, hogy az időnként fejünkre olvasott figyelmetlenség vádja teljes mértékben alaptalan). Akár olasz, akár skandináv modell, a megfejtés bármelyik esetben lehet kedvesünk neve, a karácsonyi vacsora meglepetésdesszertje vagy az ünnepek utáni közös színházi előadás, koncert címe. Ha esetleg nem boldogulnánk a játék megszerkesztésével, akkor mentőöv gyanánt folyamodhatunk az alábbi szerkesztőprogramok valamelyikéhez. Vigyázat, itt csak a megfejtés betáplálható!