Kinek ajánljuk? Akinek a kedvenc ünnepe a karácsony helyett a halloween. Bár meseként van kategorizálva, inkább az idősebb gyerekek vagy a gyereklelkű felnőttek szórakoznak majd igazán jól rajta. Pluszpont, ha szeretik az ijesztgetést és a musicaleket, hiszen itt mindkettőből bőven jut.

Miről szól? Az Ünnepek Birodalmában Rosszcsont Jack Halloween város polgármestereként a frászt hozza az emberekre, de már nagyon elege van a fárasztó elfoglaltságból, az egyre unalmasabb rémisztgetésből. Amikor hírét veszi az elbűvölő Karácsonyvárosnak, megérlelődik benne a gondolat, hogy saját irányítása alá vonja karácsony ünnepét. Ám a legjobb tervbe is csúszhat hiba…

Ezért nézd meg: Tim Burton remek rajzoló, költő és nem mellékesen filmes (rém)mesemondó. Filmjei kacagtatóak, szörnyesek és szívfájdítóak. Arra emlékeztetnek bennünket, hogy a meséket nem kell elhinnünk, de milyen jó, ha hinni tudunk bennük. Bár az illendőség kedvéért karácsonyi dalok (Jingle Bells, Here Comes Santa Claus) is elhangoznak a filmben, a zene alapvetően Danny Elfman alkotása, aki már 35 éve dolgozik együtt Tim Burtonnel. A Karácsonyi lidércnyomásban azonban a komponálás mellett a főszereplő énekhangját is ő adja.