Kinek ajánljuk? Akinek már elege van a végtelenül boldog és egy kaptafára gyártott családi mozikból, forduljon bátran ehhez a filmhez, mert itt az egyébként A-listás sztárok előveszik gunyorosabb, emberibb és – végül, de nem utolsósorban – humorosabb arcukat is.

Miről szól? A hatalmas Stone családot karácsonykor meglátogatja legidősebb fiuk, Everett (Dermot Mulroney), aki ezúttal nem egyedül érkezik, hanem új barátnőjével (Sarah Jessica Parker). Az átlagosnál jóval szókimondóbb család persze korántsem ilyen jövendőbelit képzelt el a számára, így véleményüket nem is igazán rejtik véka alá. Bár a film elején felhangzik minden idők egyik legsikeresebb karácsonyi dala, a Let It Snow!, amelyet aztán még a Have Yourself A Merry Little Christmasszel is súlyosbítanak, ez ne tévesszen meg senkit: Stone-ék karácsonyát felbolygatja az őszinteség és a váratlan helyzetek sokasága.

Ezért nézd meg: Mivel ezt a történetet a színészi játék hajtja előre, a rendező a forgatás előtti próbákon néhány hétre „összezárta” a szereplőket, hogy ki tudják alakítani a „családjukat”. A tréning pedig nagyszerűen sikerült, Diane Keatontől Claire Danesig, Dermot Mulroney-től Luke Wilsonig mindenki brillírozik ebben az egyszerre megindító és fergetegesen mulatságos filmben.

 

Kinek ajánljuk? Akinek a kedvenc ünnepe a karácsony helyett a halloween. Bár meseként van kategorizálva, inkább az idősebb gyerekek vagy a gyereklelkű felnőttek szórakoznak majd igazán jól rajta. Pluszpont, ha szeretik az ijesztgetést és a musicaleket, hiszen itt mindkettőből bőven jut.

Miről szól? Az Ünnepek Birodalmában Rosszcsont Jack Halloween város polgármestereként a frászt hozza az emberekre, de már nagyon elege van a fárasztó elfoglaltságból, az egyre unalmasabb rémisztgetésből. Amikor hírét veszi az elbűvölő Karácsonyvárosnak, megérlelődik benne a gondolat, hogy saját irányítása alá vonja karácsony ünnepét. Ám a legjobb tervbe is csúszhat hiba…

Ezért nézd meg: Tim Burton remek rajzoló, költő és nem mellékesen filmes (rém)mesemondó. Filmjei kacagtatóak, szörnyesek és szívfájdítóak. Arra emlékeztetnek bennünket, hogy a meséket nem kell elhinnünk, de milyen jó, ha hinni tudunk bennük. Bár az illendőség kedvéért karácsonyi dalok (Jingle Bells, Here Comes Santa Claus) is elhangoznak a filmben, a zene alapvetően Danny Elfman alkotása, aki már 35 éve dolgozik együtt Tim Burtonnel. A Karácsonyi lidércnyomásban azonban a komponálás mellett a főszereplő énekhangját is ő adja.

Kinek ajánljuk? Aki egyetért azzal, hogy a pénz nem minden, bátran nézze meg John Landis vígjátékát, amely kicsit kesernyésen cáfolja is ezt az állítást. Történetünk rútul rászedett hőseinek ugyanis azzal kell szembesülniük, hogy a pénz hatalom, és akinek van belőle bőven, akár össze is roppanthatja mások életét.

Miről szól? Billy Ray Valentine (Eddie Murphy) kisstílű szélhámos a gettóból, Lewis Winthorpe III (Dan Aykroyd) pedig a Wall Street-i Duke Testvérek cég tehetős befektetési tanácsadója. A Duke testvérek fogadást kötnek, hogy a született vesztes Valentine lehet-e olyan sikeres üzletember, mint Winthorpe, ha megfelelő környezetbe kerül, illetve az öntelt Winthorpe elveszítheti-e mindenét, és bűnözővé válhat-e, ha fordul a kocka.

Ezért nézd meg: Bár a karácsonyi filmektől nem idegen a szegény-gazdag ellentét felmutatása, a Szerepcsere kemény társadalomkritikus darab, a történet viszont meglehetősen csavaros. Van benne egy kis My Fair Lady, egy falatka Koldus és királyfi és jó néhány fekete humorral teli jelenet. Ráadásul a film zenéjét is áthatja a jóízű irónia. Elmer Bernstein kísérőzenéje mellett felhangzik Mozart és Elgar zenéje is.

Kinek ajánljuk? Ha valaki a karácsonyi filmeket sok szívvel és még több muzsikával szereti. Kertész Mihály filmjében, amely szellemes-érzelmesen hajózik Irving Berlin zenéjének hullámain, ugyanis mindezt, és még sokkal többet is megtalál. Igazi show – szupersztár showmanekkel, Bing Crosbyval és Danny Kaye-jel a főszerepben.

Miről szól? A film gyakorlatilag egy „fordított” musical, hiszen a két főszereplő karakter, Wallace és Davis a történet elején már sikere csúcsán van. És ekkor – ahogy ez egy karácsonyi filmtől el is várható – egyszerre csak rádöbbennek, hogy hiányzik életükből a szerelem és a szeretet. Hogy megtalálják-e? A film végére kiderül.

Ezért nézd meg: A Fehér karácsony egyik különlegessége, hogy ez volt az első olyan film, amely a VistaVision, vagyis 35 mm-es szélesvásznú formátumot használta, amely az ötvenes évek Hollywoodjának válasza volt a televíziózás amerikai térhódítására. Az már egy kedves ironikus odacsippentés, hogy a végén összeálló nagyszabású zenés show-t a televízió is közvetíti. Ja, azért érdemes a zsebkendőt is kikészíteni. Mi szóltunk!

Kinek ajánljuk? Ha valaki nem tudja elképzelni a karácsonyt angyal nélkül, Frank Capra filmje kielégítheti ezen igényét. De senki ne számítson a Jézus születését hírül vivő Gábriel arkangyalra vagy valamiféle böngyör hajú angyalkára: csak egy másodosztályú őrangyal érkezik.

Miről szól? Közvetlenül a második világháború után, 1945 karácsony estéjén egy kétségbeesett férfi áll Bedford Falls hóborította acélhídján, és épp a mélybe tervezi vetni magát, de amikor meglát egy másik embert a jeges, háborgó folyóban, inkább őt menti meg. A vízből kimentett Clarence szárnyak nélküli, „másodosztályú” angyal, aki megmutatja Bailey-nek, milyen lett volna a világ, ha teljesül kiábrándult kívánsága, és meg sem születik.

Ezért nézd meg: Öröm, bánat, nevetés, együttérzés, harag, felháborodás, kacagás, sírdogálás. Az élet csodaszép különlegessége, hogy roppant összetett érzelmi, morális túrára vezeti nézőit. Talán éppen azért, mert lényegesen több, mint egy lélekmasszírozó karácsonyi film. Felveti a szolidaritás, az önfeláldozás/önfeladás, a személyes felelősség morális dilemmáit, és látványosan tesz fel egy ma is elgondolkodtató kérdést: milyen lenne a világ nélküled? Mert a világ veled és másokkal együtt teljes.

Kinek ajánljuk? Aki karácsonykor olyan filmet nézne, amely kerüli a súlyos gondokat, táncos léptekkel halad a boldog végkifejlet felé, és mindeközben tele van muzsikával, nem nyúlhat mellé Vincente Minnelli filmjével, amely a 20. század elejére utaztatja nézőit.

Miről szól? A Találkozunk St. Louis-ban egy tipikus amerikai család története, amelynek tagjai az 1904-es St. Louis-i világkiállítás évében gondtalanul, boldogan élnek. Életük azonban hatalmas fordulatot vesz, mikor az apa bejelenti: vezető állást kapott egy neves New York-i ügyvédi irodában, így az egész családnak költöznie kell…

Ezért nézd meg: A Have Yourself A Merry Little Christmas című dalt a filmben Judy Garland adja elő. Ez az a karácsonyi dal, amelyet azóta Frank Sinatrától Ella Fitzgeraldon át a Coldplayig sok tucat előadó tett örökzölddé, és számtalan más filmben is felhangzik. Amikor 1945 januárjában a filmet az Egyesült Államokban bemutatták, még dúlt a II. világháború. Judy Garland dala maga a csöndes reménység, hogy a következő esztendőre mindez elmúlik.