Kinek ajánljuk? Aki egyetért azzal, hogy a pénz nem minden, bátran nézze meg John Landis vígjátékát, amely kicsit kesernyésen cáfolja is ezt az állítást. Történetünk rútul rászedett hőseinek ugyanis azzal kell szembesülniük, hogy a pénz hatalom, és akinek van belőle bőven, akár össze is roppanthatja mások életét.

Miről szól? Billy Ray Valentine (Eddie Murphy) kisstílű szélhámos a gettóból, Lewis Winthorpe III (Dan Aykroyd) pedig a Wall Street-i Duke Testvérek cég tehetős befektetési tanácsadója. A Duke testvérek fogadást kötnek, hogy a született vesztes Valentine lehet-e olyan sikeres üzletember, mint Winthorpe, ha megfelelő környezetbe kerül, illetve az öntelt Winthorpe elveszítheti-e mindenét, és bűnözővé válhat-e, ha fordul a kocka.

Ezért nézd meg: Bár a karácsonyi filmektől nem idegen a szegény-gazdag ellentét felmutatása, a Szerepcsere kemény társadalomkritikus darab, a történet viszont meglehetősen csavaros. Van benne egy kis My Fair Lady, egy falatka Koldus és királyfi és jó néhány fekete humorral teli jelenet. Ráadásul a film zenéjét is áthatja a jóízű irónia. Elmer Bernstein kísérőzenéje mellett felhangzik Mozart és Elgar zenéje is.