Varga Judit komponista, az évad zeneszerzője
kedvence

Amennyire szeretek főzni, annyira ritkán sütök, ezért nem vagyok a sütemények és torták feketeöves nagymestere, de az ünnepekre mindig készítek valami személyeset. Fontos elvem, hogy a háziasszony (vagy házigazda) nem fáradhat ki annyira az előkészületektől, hogy mire megérkezik a vendégsereg, leeresztett lufiként nézegesse az óráját, hogy mikor eshet végre az ágyba. Ezért megszabtam azt az időt, amit a konyhában töltök: legfeljebb két óra, amibe általában egy gyors kevert süti elkészítése fér bele.

Nagy kedvencem karácsonyra a brownie, az igazi krémes, lágy, csokis fajta. És ha még epret is dobálunk bele, egészen fantasztikus ízkavalkád kerekedik belőle! De ha idén még egy kevert sütire se lesz időm, akkor elkészítem a brownie „azonnali” változatát. A piskótát (vagy brownie-t) készen hozom a sarki pékségből (tapasztalatból mondom, hogy ezt nyugodtan be lehet vallani a vendégeknek), és az eprek nem a tésztába, hanem a brownie tetejére kerülnek, kis mikulássapkaként díszelegnek majd rajta. A gyors változat elkészítése mindössze 10 percet igényel, de óriási sikert arat, és nem csak a gyerekek körében!

Karácsonyi csokis-epres brownie

Hozzávalók:
250 g eper (fagyasztott is lehet)
200 g étcsokoládé
150 g cukor
100 g vaj
100 g liszt
4 db tojás
20 g kakaó
csipet só

A csokoládét beletöröm egy edénybe, hozzáadom a kis darabokra vágott vajat, majd vízgőz felett összeolvasztom. Belekeverem a cukrot, és amint kicsit lehűlt, egyesével beleütöm a tojásokat, mindegyikkel jól összekeverem. Spatulával hozzáforgatom a sót és a kakaóval vegyített lisztet.

Egy kisebb tepsit kibélelek sütőpapírral, beleegyengetem a tésztát, majd belepotyogtatom a megmosott, lecsepegtetett epret. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütöm. Akkor lesz jó, amikor a belseje éppen csak szilárddá vált, ezt fogpiszkálóval szoktam ellenőrizni. Nem baj, ha a teteje berepedezik.

Forrás: femina.hu

 

Mikulássapkás brownie tejszínhabbal és eperrel

Hozzávalók:
280 g liszt
200 g cukor
220 g vaj
240 ml víz
2 tojás
120 ml író (kefirrel helyettesíthető)
4 evőkanál kakaó
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
zöld kardamom
fahéj

Hozzávalók az díszítéshez:
eper (fagyasztott is lehet)
200 ml tejszínhab

Összekeverem a lisztet, a cukrot, a sót és a szódabikarbónát. A vajat, a kakaót, a kardamomot, a fahéjat és a vizet egy edényben kevergetve addig melegítem, ameddig homogén masszát nem kapok. A lisztet hozzáadom a csokis keverékhez. Beleütöm a tojásokat, majd hozzáadom az írót és a vaníliás cukrot, közben alaposan kevergetem, hogy sima tésztát kapjak.

A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. 175 fokon 20-25 percig sütöm. Akkor lesz kész, amikor a belseje éppen csak szilárddá vált, ezt fogpiszkálóval szoktam ellenőrizni. Kihűlést követően kockákra szeletelem.

A hideg tejszínből habot verek, a tejszínhabból mindegyik kocka tetejére egy kis adagot teszek (ehhez célszerű habzsákot használni). Ezekbe a tejszínágyakba egy-egy szem epret biggyesztek (szélesebb végükkel lefelé), majd az eprek csúcsára mikulássipkaként egy cseppnyi tejszínhabot pöttyintek.

Forrás: finomvilag.com

Sebestyén Márta népdalénekes
kedvence

Vasi nagymamám hatlapos (vagy hatrétű) néven ismert süteménye legendás karácsonyi csemegénk. Ízei felidézik a gyermekkorom emlékeit, a csempeszkopácsi nyaralásokat, az olvasást és furulyázást a diófák lombjai közt, a falu messze földön híres Árpád-kori templomának harangszavát, megannyi felejthetetlen történetet… Nem vagyok kifejezetten édesszájú, ezért mindig is nagyon szerettem a hatrétűt, mert nem túlzottan édes, mint a sütemények jó része. Bátran ajánlom mindenkinek, próbálja ki!

Hozzávalók a tésztához:
750 ml liszt
250 ml cukor
3 db tojás
6 evőkanál olvasztott zsír (szükség esetén 90 g vajjal helyettesíthető)
20 g szalalkáli (ecetben feloldva)

Hozzávalók a krémhez:
750 ml tej
250 g cukor
kakaó (ízlés szerint)
lekvár (ízlés szerint)

Előző este meggyúrjuk a tésztát, amelyből másnap hat cipócskát formálunk, s a cipókból egy tepsi fenekén kisütjük a lapokat, nagyon óvatosan, mert könnyen törik. Amint kihűlt, a hat lapból – a rétegek közé kakaós vagy lekváros krémet töltve – felépítjük a süteményt.

Fotó © Váradi Levente

Farkas Róbert karmester
kedvence

Életem első tortája répából készült: amikor néhány éve szabadúszó karmesterként Berlin volt a bázisom, svéd lakótársam meglepetésként készítette a születésnapomra. Annyira ízlett, hogy mindenképp meg akartam tanulni én is. Íme a remek recept!

Hozzávalók:
500 g répa (vagy sütőtök), finomra reszelve
6 db tojás
300 ml cukor
133 ml liszt
150 ml zsemlemorzsa
200 g kókuszreszelék
100 g őrölt dió
1 db kezeletlen (bio) citrom reszelt héja
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliás cukor
½ teáskanál fahéj
csipetnyi só

Hozzávalók a bevonathoz:
400 g túró (Frischkäse)
150 ml porcukor
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál vaníliás cukor

A tojást a cukorral és citromhéjjal jó habosra felverem. Egy tálban jól összekeverem a lisztet, a zsemlemorzsát, a kókuszreszeléket, a diót, a sütőport, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a sót, majd a répával (vagy sütőtökkel) együtt hozzáadom a tojáshabhoz.

Egy megfelelő méretű (25×45 cm) tortaformát vajjal kikenek, a tésztát 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm.

A tortabevonat hozzávalóit jól összekeverem, majd egyenletesen a kihűlt tortára kenem.

Fotó © Gela Megrelidze

Delov Jávor dobos ütőhangszeres
kedvence

A karácsony hangulatát nekem a kuglóf hozza meg, mégpedig az egészségesebb változata. Ha az alaprecept valakinek nem elég ünnepi, akkor ne sajnálja érzés szerint feldobni fahéjjal, mézeskalács-fűszerkeverékkel, diódarabkákkal vagy mazsolával.

Hozzávalók:
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g fehér tönkölyliszt
½ csomag sütőpor
csipet só
4 tojás
180 g cukor (vagy annak megfelelő édesítőszer)
100 ml tej
100 ml növényi olaj (például kókuszzsír megolvasztva)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 db kezeletlen (bio) narancs reszelt héja
mandula- vagy whiskylikőr

A lisztet összekeverem a sütőporral és a sóval. A tojásfehérjét kemény habbá verem. A tojássárgáját habosra keverem a cukorral (vagy édesítőszerrel), majd hozzáadom a tejet és az olajat, aztán beleszitálom a lisztet. Óvatosan kevergetve eloszlatom benne a tojásfehérjéből készített habot.

A kuglófformát kivajazom és beszórom liszttel, majd beleöntöm a tészta felét. A másik fél tésztában eldolgozom a kakaót, majd a formába öntöm, és késsel kicsit elkeverem a kétféle tésztát.

175 fokra előmelegített sütőben nagyjából 50 perc alatt készre sütöm.

Sena Dagadu énekes
kedvence

Telente a sütőtökbe vagyok szerelmes. Csodálatosan finom és sokféleképp fogyasztható – például piteként is!

Hozzávalók a tésztához:
500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
2 evőkanál joghurt (tejföllel vagy kefirrel helyettesíthető)
1 evőkanál cukor
1 evőkanál ecet
csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:
1 darab sütőtök (kockára szeletelve)
tejszín
cukor
gyömbér
fahéj
szerecsendió

A tésztához összekeverem a lisztet, a vajat, a sót, a joghurtot, a cukrot és az ecetet. Szükség szerint néhány evőkanál hideg vizet adok hozzá, hogy jól lehessen gyúrni. Rövid ideig elősütöm a tésztát, de hogy ne hólyagosodjon fel, némi „pitesúlyt” (például babot) terítek rá.

A töltelékhez a szeletelt tököt elősütöm, majd összeturmixolom tejszínnel, cukorral, gyömbérrel, fahéjjal és szerecsendióval (mindegyikből ízlés szerint teszek). A masszát a félig megsütött pitelapok közé terítem és 180 fokra felhevített sütőben addig sütöm, amíg meg nem érzem az illatát. Ha ráérős napom van, rácsos tetejűre készítem. Finom tejszínhabbal tálalom.

Fischer Ádám karmester
kedvence

A jó palacsintához nélkülözhetetlen a szódavíz, de tej helyett joghurtot használok, mert nekem úgy ízletesebb. Három unokámmal van egy szokásunk: vasárnaponként lekvárral, évente egyszer – karácsonykor – pedig csokikrémmel vagy mogyorókrémmel fogyasztjuk.

Hozzávalók:
2 db tojás
240 g finomliszt
100–150 ml joghurt (sovány tejföllel helyettesíthető)
300 ml szódavíz
csipetnyi só
½ teáskanál vaníliás cukor
napraforgóolaj a sütéshez

A tojást, a joghurtot, a cukrot és a sót habverővel elkeverem, hozzáadom a lisztet és csomómentesre keverem. Szódavízzel beállítom a tészta sűrűségét – leginkább a híg tejföléhez hasonlítson –, majd fél órán keresztül pihentetem.

Felhevítem a kiolajozott palacsintasütőt, és beleöntök annyi tésztát, amennyi egyenletesen eloszlik a serpenyő alján. 20 másodperc után a palacsintát megfordítom és készre sütöm.