Vilppu Kiljunen rendező
kedvence

Kedvenc karácsonyi ínyencfalatom a rakott hering, ami Finnországban közkedvelt ünnepi étel. Mindig saját magam készítem, és ha hiszitek, ha nem, a világ legjobb és leglaktatóbb étke!

Hozzávalók:
2 db főznivaló burgonya
2 fej ecetes cékla
2 filé enyhén sózott heringfilé
1 db nagy vöröshagyma
2 db csemegeuborka
2 db tojás, keményre főzve
1 flakon majonéz
kapribogyó
kapor
frissen őrölt feketebors

A krumplit már előző nap héjában megfőzöm. A meghámozott burgonyát, a céklát, az uborkát és a hagymát nagy lyukú reszelőn külön-külön lereszelem (de nem keverem össze őket). Az uborka által engedett levet érdemes lecsepegtetni. A tojást villával áttöröm, a heringet felszeletelem.

Egy hosszúkás kínálótálcán egyenletesen eloszlatom a krumplit, majd vékony rétegben majonézt teszek rá. Következő lépésben a hering, majd a hagyma, a cékla, az uborka, végül a tojás kerül rá. A rakást bevonom majonézzel, majd megszórom az apróra vágott kaporral és a kapribogyóval. Frissen őrült feketeborssal meghintve tálalom.

Forrás: kotikokki.net

Grecsó Krisztián író, költő
kedvence

Régi tót étel a bárány-káposzta, a viharsarki szlovákok szükség hozta ünnepi eledele: azt ették, ami volt. Nekem kedves téli, adventi vagy akár karácsonyi ételem, a szülőföldemről hozott örökség.

Titka a nagyon jó házi (vagy piaci) savanyú káposzta meg az igazán finom tejföl. Mondhatnánk akár székelykáposztának is, azzal a különbséggel, hogy a pörkölt ebben birkából készül. A pörköltalapba én csak nagyon kevés lecsót szoktam tenni (az üveges, télire eltett is megteszi), mert mindenekelőtt a húsnak és a káposztának kell szépen együtt dolgoznia. Mifelénk a savanyú káposzta tolakodóan fűszeres: köményes, korianderes, babéros, paprikás, úgyhogy a pörköltet már nem is szoktam tovább fűszerezni. Talán picivel több hagymával készítem, mint szokás. Már majdnem puhára főtt a hús, amikor beleteszem a nem túl apróra vágott káposztát. Tejföllel nem muszáj behabarni, lehet tálaláskor is kínálni mellé. Köretet tilos mellé főzni; kovászos, friss fehér kenyérrel illik enni. Jól esik mellé a friss, idei bor, mondjuk csabagyöngye (botorság, hogy feltétlenül a vörös illik hozzá).