Vasi hatlapos sütemény
![](https://karacsony.mupa.hu/wp-content/uploads/2022/11/mupakaracsony.carbongroup.hu-vasi-hatlapos-sutemeny-sebestyen-marta-c-varadi-levente-350x350-1-200x200.jpg)
kedvence
Vasi nagymamám hatlapos (vagy hatrétű) néven ismert süteménye legendás karácsonyi csemegénk. Ízei felidézik a gyermekkorom emlékeit, a csempeszkopácsi nyaralásokat, az olvasást és furulyázást a diófák lombjai közt, a falu messze földön híres Árpád-kori templomának harangszavát, megannyi felejthetetlen történetet… Nem vagyok kifejezetten édesszájú, ezért mindig is nagyon szerettem a hatrétűt, mert nem túlzottan édes, mint a sütemények jó része. Bátran ajánlom mindenkinek, próbálja ki!
Hozzávalók a tésztához:
750 ml liszt
250 ml cukor
3 db tojás
6 evőkanál olvasztott zsír (szükség esetén 90 g vajjal helyettesíthető)
20 g szalalkáli (ecetben feloldva)
Hozzávalók a krémhez:
750 ml tej
250 g cukor
kakaó (ízlés szerint)
lekvár (ízlés szerint)
Előző este meggyúrjuk a tésztát, amelyből másnap hat cipócskát formálunk, s a cipókból egy tepsi fenekén kisütjük a lapokat, nagyon óvatosan, mert könnyen törik. Amint kihűlt, a hat lapból – a rétegek közé kakaós vagy lekváros krémet töltve – felépítjük a süteményt.
Fotó © Váradi Levente